Please note, your browser is out of date.
For a good browsing experience we recommend using the latest version of Chrome, Firefox, Safari, Opera or Internet Explorer.

Versla die 4-uur-dip op je werk door gezond te eten

We kennen het allemaal: je gedachten dwalen af, de tijd lijkt stil te staan en je ogen zijn vermoeid. Dit zijn de symptomen van de 4-uur-dip. Maar wat kun je hieraan doen? Met deze tips verbeter je je prestaties én blijft je energielevel op peil.

1.    Vergeet een bord vol koolhydraten: ga voor licht en gezond

Koolhydraten behoren tot de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Maar een te zware lunch vol koolhydraten kan de vermoeidheid juist bevorderen. Na het eten stuurt je lichaam bloed naar waar nodig is: het sprijsverteringsproces. Hierdoor kan je lichaam het eten beter verwerken. Hoe meer je eet, hoe meer bloed er nodig is. Dit betekent dat er minder bloed de andere delen van je lichaam bereikt, zoals bijvoorbeeld de hersenen. Het resultaat: tijdelijke vermoeidheid. Daarnaast geven diëtisten aan dat koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals pasta en aardappelen, de productie van de chemische stof serotonine in de hersenen stimuleert. Deze stof geeft ons energie, maar maakt mogelijk ook slaperig. Kies dus eerder voor een lichtere lunch, zoals bijvoorbeeld een rijke kipsalade in plaats van een bord pasta.

2.    Zeg maar DAG tegen snoep en chocoladerepen

Suikerrijke snacks geven je lichaam direct een energieboost, maar deze resulteert kort erna vaak in een dip. Dit komt omdat suiker je bloedsuikerniveaus laat stijgen, waardoor je lichaam insuline aanmaakt. Je bloedsuikerniveau zal vervolgens weer sneller dalen,doordat je ‘suikerbrandstof’ is opgebruikt. Dit zorgt voor een suikercrash die je slaperig maakt. Het is dus vrij gemakkelijk om het easy-come easy-go effect te krijgen met lekkere, maar ongezonde kantoorsnacks. Je zal steeds weer verlangen naar meer om je energielevel op peil te houden. Dus: een snelle oplossing op korte termijn, maar met vervelende bijwerkingen.

3.    Kies voor vers fruit

De natuurlijke suikers in fruit kunnen je een energieboost geven, en tegelijkertijd je bloedsuikerniveaus gelijk houden (dus geen vervelende pieken en dalen!). Dit komt omdat fruit veel voedingsvezels bevat. De American Diabetes Association zegt dat de vezels in fruit resulteren in een lager glycemische index — deze index meet hoe snel je bloedsuikerniveau stijgt als je suiker eet. Fruit zal je dus vooruit helpen met een blijvende energiestijging in plaats van een snelle, kortdurende boost.

4.    Kun je niet kiezen? Ga voor een banaan of citrusvrucht

Banaan is het meest populaire prestatiebevorderende fruitsoort. Niet voor niets eten atleten vaak een banaan voor het sporten. Bananen bevorderen een constante, blijvende en significante energieboost. Dit komt door drie natuurlijke suikers: sucrose, fructose en glucose, gecombineerd met vezels. Onderzoek wijst uit dat Vitamine B6 en magnesium in bananen je brein helpen beter te functioneren op alertheid en prestaties. Met slechts 100 calorieën per banaan is deze vrucht dé perfecte healthy snack. Citrusfruit is nog zo’n top snack — de Vitamine C en natuurlijke suikers in citrusfruit helpen vermoeidheid te verminderen. Vitamine C is dus cruciaal voor het immuunsysteem.

Zoals je leest, is het helemaal niet moeilijk om van die 4-uur-dip af te komen. Het gaat gewoon om de juiste keuzes maken. Gezonde keuzes in je dagelijkse leven zorgen ervoor dat je nog lekkerder in je vel zit op werk én betere prestaties levert.

Blijf fris en fruitig!