Please note, your browser is out of date.
For a good browsing experience we recommend using the latest version of Chrome, Firefox, Safari, Opera or Internet Explorer.

Van fruit word je dus écht gelukkig!

Dat fruit gezond is, weten we allemaal. Maar dat je er ook nog eens héél gelukkig van kan worden: dat is natuurlijk dubbel fruit-tastisch! Fruit werkt niet alleen maar optimaal voor je fysieke gezondheid. Ook op psychologisch vlak doet dit natuurlijke hapje wonderen.

1. Voel je gelukkig dankzij antioxidanten

Je lichaam haalt verschillende mineralen en antioxidanten uit fruit. En natuurlijke suikers. Deze zorgen voor een échte energieboost. Neem een banaan: boordevol natuurlijke suikers die je langdurig energie geven. Ook is een banaan goed voor de bloeddruk, doordat er kalium in zit. Ongeveer 11% van de hoeveelheid voedingsvezels die we binnenkrijgen komt uit fruit. Vooral klein rood fruit, zoals bosvruchten, bevatten veel antioxidanten die goed zijn voor je lichaam. Eén van de belangrijke antioxidanten in fruit zijn carotenoïden. Deze natuurlijke, oranje kleurstof vind je bijvoorbeeld in sinaasappels. Carotenoïden bevatten veel b-caroteen, wat ook in vitamine A zit. Het stofje is vetoplosbaar, wat zorgt voor een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat optimistische mensen meer carotenoïden in hun bloed hebben. Dat bewijst maar weer: fruit is niet alleen gezond, maar maakt ook gelukkig!

2. Fruit motiveert op werk

'Two pieces of fruit a day keeps the doctor away' (én die psycholoog).Door minimaal 500 gram fruit per dag te eten, profiteer je het meeste van de voordelen hiervan. Fruit is kleurrijk en zoetgeurend (daar worden wij al vrolijk van!). Ook zorgt het voor een verhoogde productiviteit, creativiteit en een betere moraal op werk, waardoor de kans op ziekteverzuim kleiner wordt. Onderzoek aan de Universiteit van Warwick wijst uit dat je je van fruit nóg eerder gelukkiger voelt dan dat het je gezondheid verbetert. Wat ons betreft een goede motivatie om dat stukje fruit te pakken in plaats van die chocoladereep! Je dagelijkse portie fruit zorgt dus voor een gezond én blij gevoel op de lange termijn. Extra belangrijk: volgens datzelfde onderzoek groeit je tevredenheidsgevoel per portie fruit. Dus, lekker veel fruit eten en jouw geluk kan niet meer op!

3. Zeg maar dag tegen die depressie!

Het is bewezen dat we ons kalmer en energieker voelen door fruit. Dit komt door serotonine. Deze stof draagt bij aan ons geluksgevoel, wat fruit eigenlijk een natuurlijke antidepressiva maakt. Je voelt je lekkerder en gezond, waardoor je stress en depressies de baas bent. Door gezond te eten, werken je hersenen optimaal en blijft de hormoonproductie in balans. Dit zorgt ervoor dat het serotoninegehalte in je hersenen wordt bevorderd; je voelt je geestelijk beter. Neerslachtige gevoelens en angst worden verminderd. Voldoende aanmaak van serotonine in de hersenen is dus zeker belangrijk voor die positieve vibe op kantoor. Hallo happy feelings én goodbye burn-out!

Dus ... kom maar door met dat fruit op kantoor!

 

Extra bronnen:
-       Onderzoek Universiteit van Warwick - Queensland Australië
-       Artikel serotine - Jesse van der velde